Turcii îşi recapătă memoria
De câţiva ani semnele se înmulţesc: intelectualii nu se mai mulţumesc cu adevărul oficial.
L´Histoire- Care sînt astăzi mizele memoriei în Turcia?
Ahmet Insel: Republica Turcia a dorit să creeze o naţiune omogenă plecînd de la resturile Imperiului Otoman. E, a trebuit pentru asta, să se rupă de trecutul cosmopolit otoman şi să creeze o identitate turcă omogenă, jumătate etnică, jumătate religioasă: a fi «turc» înseamnă astăzi în sensul deplin al cuvîntului să fii musulman turcofon. Astfel au dispărut de la suprafaţa societăţii diferenţele etno-culturale şi religioase: cetăţenii ne-musulmani au devenit astfel în fapt «străinii din interior», chiar dacă ei sînt pe hîrtie cetăţeni cu drepturi depline; şi printre kurzi , cei care manifestau grijă pentru a proteja identitatea lor erau consideraţi ca inamici interni reali sau potenţiali.
Astfel, dacă Republica înţelege să rupă cu cosmopolitismul Imperiului Otoman, ea recurge în acest scop la un autoritarism care este el însuşi de tradiţie otomană. Din acest autoritarism multisecular şi din obsesia actuală a unei societăţi omogene decurg principalele mize ale memoriei.
L´H.: Care este locul problemei armene în memoria colectivă?
A.I. Marea majoritate a locuitorilor Turciei nu cunosc despre problema armeană decît «adevărurile» care le-au fost inoculate prin istoria oficială învăţată la şcoală. Aceasta se rezumă la cîteva puncte simple: 1) Armenii ne-au trădat colaborînd cu inamicul. 2) la rîndul lor au făcut şi ei multe victime musulmane.3) toate revendicările de recunoaştere a genocidului sînt făcute de persoane străine care urmăresc să dezmembreze Turcia.
Astăzi, problema armeană este într-adevăr una din resorturile fricii de dislocare teritorială a patriei. Cealaltă e problema kurdă. Dar, dacă aceasta din urmă stă, pentru turci, pe o realitate concretă şi cotidiană, problema armeană se raportează într-un registru fantasmagoric. Ea este principalul refulat din memoria colectivă.
L´H. : Pe 15 decembrie 2008 a fost lansată în Turcia o petiţie pentru a cere iertare din partea Armenilor. Cine a luat iniţiativa?
A.I. : Este vorba de Cenghiz Aktar, universitar specializat în probleme europene, care a avut primul ideea. Propunerea sa a fost apoi discutată într-un cerc destul de larg. Dar eram prea numeroşi pentru a ne pune de acord asupra unui text scurt. Aşadar au fost patru (Cenghiz Aktar, juristul şi politologul Baskin Oran, jurnalistul Ali Bayramoglu şi eu) care au redactat textul final: obiectivul său este, în primul rînd de a cere iertare armenilor pentru negarea dramelor umane la care au fost supuşi strămoşii lor. Noi am utilizat pentru a descrie tragedia deportărilor o expresie pe care au folosit-o chiar armenii la acea vreme : «Marea Catastrofă».
Noi dorim să suscităm în Turcia, prin această petiţie, o mişcare de interogare privind istoria noastră. Nu este suficient să afirmăm că noi împărtăşim durerile armenilor, mai trebuie să ne asumăm responsabilităţile noastre referitor la negarea încă şi acum, a celor ce s-au întîmplat.
Această petiţie este deschisă tuturor cetăţenilor Turciei: 30000 au semnat-o deja. Pentru a face lucrurile mai lesnicioase ea se poate semna online. Pentru a arăta diversitatea semnatarilor am adăugat o rubrică care arată ocupaţia lor.
L´H. : Amintirea lui Atatürk este ea încă vie?
A.I. : Există de acum un cult oficial faţă de Mustafa Kemal, figură sacră a noii religii seculare a Statului republican. În fiecare an, în momentul comemorării morţii sale, la 10 noiembrie ora 9 şi 5 minute, sirenele sună cu toată puterea pentru unul sau două minute. Este încă un paradox al laicităţii noastre în stil turcesc.
Măsura zelului care înconjoară amintirea lui Atatürk a fost redată de emoţia pe care a stîrnit-o filmul Mustafa care povesteşte viaţa sa, fără nici o denigrare, prezentîndu-l ca pe un om cu îndoielile sale, eşecurile sale, singurătăţile sale. Era mult prea mult decît ceea ce unii din spectatori puteau suporta!
L´H.: Turcii de astăzi au ei o nostalgie a imperiului?
A.I.: Multă vreme acest trecut a fost refulat, Imperiul Otoman depreciat. Dar după anii 1980, cercurile naţionaliste conservatoare, manifestă o nostalgie faţă de imperiu, prin proiectarea unei Turcii –mare putere în Orientul Mijlociu. Recent, faţă de atitudinea de respingere a aderării Turciei la UE, un resentiment anti-european a încercat şi el să panseze rănile narcisiste prin evocarea grandorii trecutului. Dar în ansamblu toate acestea nu semnifică decît nostalgie, chiar dacă, după 1953, aniversarea cuceririi Constantinopolului de către otomani e o sărbătoare oficială pe 29 mai.
L´H. : Care este raportarea la trecutul pre-turc? Există o apropiere faţă de patrimoniul grec, roman, sumerian?
A.I.: Tezele aiuristice privind originea hittită sau summeriană etc. a turcilor, care alcătuiau istoria oficială în anii 1930, şi care avea ca obiectiv să ancoreze istoria turcilor în teritoriile anatoliene , nu mai sînt de actualitate.Din start, turcii de astăzi, au un disconfort în a se apropia de istoria pre-turcă a Anatoliei. Statul, la rîndul său, suferă de acest sindrom al «tratatului de la Sevres»: valorificarea trecutului grec sau armean al Turciei nu comportă oare riscuri pentru a deschide porţi revendicărilor teritoriale? Bineînţeles aceasta nu împiedică exploatarea turistică a siturilor ca Efes, Pergam, care de preferinţă se prezintă drept «romane» decît «greceşti». În estul ţării patrimoniul armean a avut mult de suferit. Pentru a face dreptate trebuie spus aici că edificiile otomane din Balcani sau Grecia, au fost şi ele maltratate, exemplu cel mai cunoscut fiind podul de la Mostar. Dar acum nu mai există vandalisme de stat.
Să nu uităm că o treime din cetăţenii Turciei sînt imigranţi sau descendenţi ai imigranţilor, refugiaţi musulmani alungaţi din Balcani şi din Caucaz, mai întîi de avansarea Habsburgilor şi apoi a ruşilor de pe la mijlocul sec XIX şi pînă în zilele noastre. Această realitate demografică complică raporturile cu trecutul.
Interviu realizat de Huguette Meunier
apărut în colecţia l’Histoire nr. 45
You’re currently reading an entry written by Mihai Hatulescu
- Published:
- 20.04.12 / 12pm
- Category:
- Articole presa străină ( traduse)
- Tags:
- Post Navigation:
- « Despre Genocidul impotriva armenilor in revista Descopera
ARED KOCHOUMIAN Satenic »
Comments are closed
Comments are currently closed on this entry.